Który z aminokwasów lepiej rozwija masę mięśniową - tauryna czy glutamina?
Oba są znakomite - wyjątkowe, pośród wszystkich aminokwasów. Znacząco przyspieszają rozwój siły i masy. Działają antykatabolicznie, jak większość aminokwasów, gdyż w komórkach mięśniowych hamują aktywność enzymów katabolicznych (proteolitycznych - inaczej - lizosomalnych). Jednak, w odróżnieniu od większości aminokwasów, też anabolicznie, bo magazynują i dystrybuują azot, niezbędny do tworzenia nowych białek mięśniowych.
Glutamina wpływa na uwalnianie anabolicznej somatotropiny, co może być jednym z mechanizmów, odpowiedzialnych za aktywność anaboliczną tego aminokwasu. Tauryna stymuluje dodatkowo wytwarzanie i uwalnianie anabolicznej insuliny. Działa na zlokalizowane w trzustce miejsca wiązania (receptory) i stymuluje ten narząd do regeneracji oraz wytwarzania i uwalniania insuliny. Przypuszcza się, że podobne receptory występują również w komórkach mięśniowych, a tauryna oddziałując na nie, stymuluje regenerację i rozwój muskulatury.
Insulina, jako anabolik, ma jednak tą wadę, że rozwija nie tylko tkankę mięśniową, ale i tłuszczową. Ponieważ relacje pomiędzy tauryną, a insuliną, nie zostały jeszcze, ostatecznie wyjaśnione, taurynę należy polecać zawodnikom wyjątkowo szczupłym, trudno przybierającym na wadze, zaś glutaminę tym, którzy mają problemy z redukcją tkanki tłuszczowej.
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.