Taniny - związki organiczne zbudowane z kwasu galusowego i D-glukozy. Mają postać żółtego proszku. Występują w herbacie i niedojrzałych owocach. Stosowany do produkcji barwników i wyprawiania skór zwierzęcych.
Taniny - związki organiczne zbudowane z kwasu galusowego i D-glukozy. Mają postać żółtego proszku. Występują w herbacie i niedojrzałych owocach. Stosowany do produkcji barwników i wyprawiania skór zwierzęcych.
Teobromina - zasadowy związek organiczny pochodzenia roślinnego. Występuje w ziarnach kakao. Pobudza czynność serca i rozszerza naczynia krwionośne
Teofilina - zasadowy związek organiczny pochodzenia roślinnego. Występuje w liściach herbaty. Ma zastosowanie w leczeniu astmy oskrzelowej.
Termogeneza - wytwarzanie ciepła w organizmie poprzez pracę mięśni, spożywanie pokarmów oraz zmianę warunków otoczenia
Termogeneza poposiłkowa - zwiększenie wytwarzania ciepła w organizmie powodowane spożyciem pokarmu
Tiamina - witamina B1. Występuje w produktach zbożowych, suchych nasionach strączkowych oraz wędlinach i mięsie.
Tiaminaza - enzym występujący w surowych rybach. Rozkłada witaminę B1.
Tłuszcze pokarmowe - składniki pokarmowe będące dla organizmu skondensowanym źródłem energii. Występują w postaci smalcu, masła, tranu jak i serów, wędlin, orzechów.
Tłuszcze proste - estry kwasów tłuszczowych i alkoholi
Tłuszczowce - grupa związków organicznych rozpuszczalnych w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych i nierozpuszczalnych w wodzie. Występują w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Tokoferole - witamina E. Jej źródłem są orzechy laskowe, i oleje roślinne
Toksyny - substancje organiczne lub nieorganiczne o bardzo złożonej budowie chemicznej. Mogą być wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i niektóre zwierzęta.
Tolerancja glukozy - możliwość samoczynnego usuwania z organizmu nadmiaru glukozy z krwi.
Transaminaza - enzym katalizujący przeniesienie grupy aminowej z aminokwasów na odpowiedni akceptor.
Transferyna - białko które reguluje stężenie żelaza w osoczu krwi oraz transportuje je do tkanek
Transkrypcja - proces zachodzący w jądrze komórkowym. Polega on na kopiowaniu informacji genetycznej z DNA do mRNA.
Translacja - biosynteza białka zachodząca zgodnie z informacją zawartą w mRNA
Transport aktywny - przenikanie związków chemicznych przez błony komórkowe zachodzące z udziałem przenośnika. Wymaga dostarczenia energii, której źródłem jest rozpad cząsteczek ATP
Trawienie - złożony proces polegający na rozpadzie składników pożywienia na prostsze substancje zdolne przeniknąć do krwi.
Treonina - obojętny elektrycznie aminokwas, składnik wielu białek. Jest aminokwasem niezbędnym, którego organizm potrzebuje w ilości 1g/dobę. Znaleźć go można w twarogu, rybach, mięsie
Triacyloglicerole - są podstawowym składnikiem tłuszczowców. Są to estry gliceryny i trzech kwasów tłuszczowych.
Tricgicerydy - zob. triacyloglicerole
Trypsyna - enzym trawienny wytwarzany przez trzustkę. Składnik soku trawiennego. Jest wydzielany w postaci nieczynnego proenzymu trypsynogenu, który uaktywnia się w dwunastnicy. Odpowiedzialna jest za rozkład białek do aminokwasów, katalizuje hydrolizę wiązań peptydowych.
Tryptofan - aminokwas kodowany wchodzący w skład białek. Jest aminokwasem niezbędnym, którego organizm nie może wytworzyć, musi być dostarczony z pożywienia. W organizmie powstaje z niego serotonina, hormon wpływający na ciśnienie krwi.
Trzustka - gruczoł zbudowany z części wewnątrzwydzielniczej i zewnątrzwydzielniczej położony w jamie brzusznej. Wytwarza sok trzustkowy, który zawiera enzymy mające zdolność trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów.
Tyramina - organiczny związek chemiczny należący do fenetylamin. Występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Występuje w serach pleśniowych, czekoladzie, mięsie czerwonym.
Tyreoglobulina - białko produkowane przez pęcherzyki tarczycy
Tyrozyna - jeden z 20 podstawowych aminokwasów, budulec białek. Jest wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem. Jest aminokwasem, który ludzki organizm potrafi syntezować. Tyrozyna jest bardzo istotna w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i przysadki
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.