Żelazo - najważniejszy mikroelement, który jest odpowiedzialny za przenoszenie tlenu. Wchodzi w skład hemoglobiny, katalazy, cytochromów. Żelazo można znaleźć w nasionach...
Żelazo - najważniejszy mikroelement, który jest odpowiedzialny za przenoszenie tlenu. Wchodzi w skład hemoglobiny, katalazy, cytochromów. Żelazo można znaleźć w nasionach roślin strączkowych oraz zielonych warzywach liściastych. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest różne, w zależności od wieku i płci.
Żelazo hemowe - mikroelement występujący w barwnikach krwi i mięśni. Charakteryzuje się dobrą wchłanialnością z przewodu pokarmowego dochodzącą do 26%
Żelazo niehemowe - żelazo występujące w postaci związków nieorganicznych. Znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. Wchłanianie z przewodu pokarmowego jest na poziomie 2-20%
Żołądek - narząd stanowiący część przewodu pokarmowego, którego głównym zadaniem jest trawienie zawartych w pokarmie białek. Wydziela sok żołądkowy, oraz kwas solny. Znajduje się w jamie brzusznej, między przełykiem a jelitem cienkim
Żółć - substancja wydzielana przez wątrobę, wspomagająca soki trawienne. Wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczanych w tłuszczach.
Żółtaczka - choroba, której pierwszym z objawów jest zżółknięcie białówki oka i skóry. Dzieli się na hemolityczną (wytwarzanie zbyt dużej ilości bilirubiny), miąższową (wirusowe zapalenie wątroby) i mechaniczną (zewnątrz- lub wewnątrzwątrobowy proces nowotworowy).
Żywienie - dostarczanie organizmowi pokarmów w celu utrzymania funkcji życiowych.
Żywienie człowieka - nauka badająca wpływ pożywienia na organizm człowieka na poziomie tkankowym jak i całego organizmu.
Żywienie dojelitowe - podawanie substancji odżywczych do przewodu pokarmowego droga inną niż doustna. Używając zgłębnika wprowadzamy pożywienie przez nos, przez cewnik wprowadzamy składniki odżywcze do żołądka, lub do jelita cienkiego.
Żywienie pozajelitowe - dostarczanie niezbędnych składników odżywczych do organizmu w postaci kroplówki. Białka dostarczamy w formie aminokwasów, tłuszcze w postaci emulsji tłuszczowych, a węglowodany w postaci glukozy.
Żywienie prawidłowe - dobór pożywienia w odpowiedniej ilości i składzie, który pozwala na optymalny rozwój fizyczny i psychiczny przez bardzo długi okres życia.
Żywienie racjonalne - przyjmowanie pokarmów zgodnie z zaleceniami nauki o żywieniu, opierając się na tabelach wartości odżywczej produktów oraz normach żywienia.
Żywienie zbiorowe - zaspokajanie potrzeb pokarmowych danej grupy ludzi. Może być prowadzone w miejscach ogólnodostępnych jak i miejscach specjalnych takich jak przedszkola, szpitale, sanatoria.
Żywieniowiec - osoba mająca odpowiednie kwalifikacje pozwalające na planowanie posiłków w zakładach żywienia zbiorowego.
Żywność - produkty spożywcze przeznaczone do spożywania przez człowieka. Mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego
Żywność ekologiczna - żywność produkowana ze szczególną dbałością o wyeliminowanie podczas jej produkcji nawozów sztucznych i pestycydów.
Żywność fortyfikowana - żywność wzbogacona w składniki pokarmowe, których wcześniej została pozbawiona na skutek procesów technologicznych
Żywność funkcjonalna - żywność, która oprócz podstawowego zadania jakim jest dostarczanie składników odżywczych, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy czy też przywraca równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego.
Żywność genetycznie modyfikowana - zob. żywność transgeniczna
Żywność genetycznie modyfikowana - zob. żywność transgeniczna
Żywność lecznicza - zob. nutraceutyk
Żywność mrożona - żywność zamrożona i przechowywana w niskich temperaturach, aby zabezpieczyć jej jakość i przedłużyć przydatność do spożycia
Żywność profilaktyczna - żywność wzbogacona o te składniki odżywcze, których brakuje w organizmie najbardziej. Często żywność o obniżonej wartości kalorycznej, i pozbawiona składników powodujących rozwój chorób
Żywność prozdrowotna - zob. żywność profilaktyczna
Żywność transgeniczna - produkty spożywcze, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka.
Żywność wygodna - produkty przygotowane i spakowane w taki sposób, aby w jak najkrótszym czasie były gotowe do spożycia.
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.