Racja pokarmowa - ilość jedzenia przeznaczona do spożycia w ciągu danego dnia lub innego okresu czasu.
Racja pokarmowa - ilość jedzenia przeznaczona do spożycia w ciągu danego dnia lub innego okresu czasu.
Rafinoza - węglowodan zbudowany z glukozy, fruktozy i galaktozy nie trawiony przez przewód pokarmowy człowieka. Występuje w nasionach roślin strączkowych.
Reakcja Maillarda - reakcja chemiczna zachodząca pod wpływem ciepła między aminokwasami a cukrami redukującymi. Zachodzi przeważnie w trakcie smażenia i pieczenia.
Reduktaza glutationowa - enzym występujący w czerwonych krwinkach, ochrania glutation przed utlenieniem.
Resorpcja kości - naturalny proces prowadzący do odnowy tkanki kostnej. Polega on na zanikaniu z kości składników mineralnych prowadząca do jej wymiany. Jeżeli resorpcja jest zbyt duża prowadzi do osteoporozy.
Retencja białka netto - zob. zatrzymanie białka netto
Retinol - witamina A
Reumatoidalne zapalenie stawów - choroba powodująca bardzo duże deformacje stawów, prowadząc do ich destrukcji.
Rodopsyna - barwnik znajdujący się w siatkówce ludzkiego oka. Pod wpływem światła rozpada się na opsynę. Ta z kolei pobudza receptory odpowiedzialne za przenoszenie informacji o świetle do mózgu.
Równowaga kwasowo-zasadowa - równowaga pomiędzy zawartością kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zapewnia ona odpowiednie warunki przebiegu procesów życiowych. Utrzymywana jest ona między innymi przez takie procesy jak wydalanie dwutlenku węgla przez płuca.
Równowaga wodno - elektrolitowa - stała zawartość wody w organizmie, oraz odpowiednie jej rozmieszczenie. Regulowana jest ona przez pragnienie i hormonalną kontrolę ilości wydalanego moczu, oraz odpowiednie stężenie elektrolitów, które mają wpływ na ciśnienie osmotyczne.
Równoważnik - tokoferolu - jednostka określająca zawartość witaminy E odniesiona do ? - tokoferolu
Równoważnik retinolu - wskazuje on aktywność witaminy A w organizmie, która występować może jako ß-karoten lub inny karotenoid.
Ryboflawina - witamina B2, bierze udział w procesach utleniania i redukcji, odgrywa znaczącą rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Występuje w wątrobie, chudych serach, grzybach, jajach. Jest wykorzystywana między innymi do barwienia wyrob? cukierniczych.
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.