Sacharoza - dwucukier złożony z glukozy i fruktozy. Jej ilość w diecie nie powinna przekraczać 10 % całkowitej wartości energetycznej.
Sacharoza - dwucukier złożony z glukozy i fruktozy. Jej ilość w diecie nie powinna przekraczać 10 % całkowitej wartości energetycznej.
Sacharydy - zob. węglowodany
Saponiny - związki chemiczne pochodzenia roślinnego. Znajdują się w między innymi w szpinaku, burakach, szparagach. Po wniknięciu do krwiobiegu powodują przechodzenie hemoglobiny do osocza krwi.
Selen - mikroelement niezbędny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Występuje w jajach, zbożach, nabiale. Ma duże właściwości antyoksydacyjne. Ochrania czerwone krwinki przed wpływem wolnych rodników. Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego.
Sitosterol - substancja obecna w olejach roślinnych. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składnik mineralny - pozostałość po spaleniu materiału biologicznego. Występuje w postaci popiołu
Składnik odżywczy - substancje znajdujące się w żywności, które po strawieniu dostarczają organizmowi takich substancji jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne.
Składnik pokarmowy - substancja zawarta w żywności oddziałująca pozytywnie lub negatywnie na organizm po wchłonięciu do niego.
Skrobia - węglowodan, najważniejszy polisacharyd zapasowy dla roślin. Jest magazynowany w nasionach, owocach, korzeniach. Najwięcej skrobi znajduje się w bulwach ziemniaków i ziarnach zbóż.
Skrobia modyfikowana - skrobia która pod wpływem zmian chemicznych i fizycznych posiada inne właściwości. Stosowana jest jako zamiennik tłuszczu, wypełniacz, czynnik żelujący.
Skrobia oporna - skrobia odporna na działanie enzymów trawiennych. Powstaje podczas ogrzewania bez dostępu wody.
Słodzik - substancja słodsza od sacharozy. Służy do słodzenia napoi
Sok jelitowy - płyn wydzielany przez gruczoły jelita cienkiego. Zawiera enzymy pochodzące z komórek złuszczonej błony śluzowej.
Sok trzustkowy - płynna wydzielina zewnętrzna trzustki. Składa sie z wody, węglowodanów, elektrolitów oraz enzymów trawiennych. Wydzielany do dwunastnicy.
Sok żołądkowy - jedne z soków trawiennych o silnie kwaśnym odczynie. Wytwarzana w trzonie i okolicy dna żołądka. W skład soku żołądkowego wchodzą: podpuszczka, pepsynogen, kwas solny, lipaza oraz śluz ochraniający ściany żołądka między innymi przed kwasem solnym.
Sorbitol - substancja krystaliczna o słodkim smaku. Posiada właściwości zamrażające. Stosowana jako dodatek do żywności.
Sód - makroelement, niezbędny dla organizmu. Reguluje gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową. Sód występuje w soli kuchennej, wędlinach i serach.
Sól - inaczej chlorek sodu. Stosowana do nadawania smaku pokarmom. Nadmiar prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Sprzężony kwas linolowy - kwas linolowy w którym dwa wiązania podwójne przedzielone są wiązaniem pojedynczym. Izomery tego kwasu posiadają zdolności zmniejszania stężenia cholesterolu i redukcji tkanki tłuszczowej
Stachioza - czterocukier w którego skład wchodzą dwie cząsteczki galaktozy, fruktoza i glukoza. Pod wpływem działania bakterii ulega fermentacji w jelitach. Występuje w nasionach roślin strączkowych.
Stan odżywienia - strukturalny, czynnościowy i biochemiczny stan organizmu, który jest następstwem sposobu żywienia. Wpływa na niego wchłanianie i wykorzystywanie przez organizm składników odżywczych.
Stearynowy kwas - jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych. Otrzymuje się w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych. Używany do produkcji mydeł i leków.
Steroidy - organiczne związki chemiczne. W ich skład wchodzą kwasy żółciowe, hormony płciowe i kory nadnerczy.
Sterole - organiczne związki chemiczne, alkohole należące do steroidów. Ze względu na pochodzenie dzielimy je na fitosterole (pochodzenia roślinnego), zoosterole (pochodzenia zwierzęcego), mikosterole (wyodrębnione z grzybów), oraz syntetyczne (syntetyzowane przez człowieka).
Strawność - stopień rozłożenia pokarmu w przewodzie pokarmowym na związki wchłanialne przez jelita
Stres oksydacyjny - nadmierne powstawanie wolnych rodników w organizmie między innymi pod wpływem promieniowania UV, niedoboru witaminy C.
Substancja wzbogacająca - substancja dodawana do żywności. Wzbogaca ją w witaminy i składniki mineralne.
Substancje antyodżywcze - składniki mineralne znajdujące się w niektórych produktach żywnościowych. Powodują zaburzenia metaboliczne, a w niektórych wypadkach objawy chorobowe. Przykładem są fityniany, które ograniczają przyswajalność składników mineralnych.
Substancje aromatyczne - substancje naturalne i identyczne z naturalnymi o właściwościach aromatyzujących. Stosuje się w produkcji żywności w celu nadania jej zapachu i smaku.
Substancje dodatkowo dozwolone - substancje normalnie nie spożywane jako żywność. Dodawane są one w czasie produkcji, przetwarzania, pakowanie i przewozu w celu uzyskania danych rezultatów. Mogą być używane pod warunkiem, że nie zagrażają one zdrowiu ani życiu ludzi.
Substancje konserwujące żywność - substancje stosowane w celu przedłużenia trwałości żywności
Substancje obce w żywności - substancje które znajdują się w pożywieniu na skutek celowego dodania lub przypadkowego zanieczyszczenia. Zaliczamy do nich substancje, które nie spełniają warunków określonych dla produktów spożywczych. Mogą to być pozostałości pestycydów, metale ciężkie.
Substancje słodzące - substancje słodzące nie będące cukrami. W ich skład wchodzą alkohole wielowodorotlenowe, pochodzenia białkowego, syntetyczne środki słodzące. Stosuje się jako dodatki do żywności.
Substancje wolotwórcze - związki uniemożliwiające wbudowanie się jonu w pierścień tyrozyny, co powoduje powiększenie tarczycy. Występują między innymi w kapuście i rzepaku
Suplementacja - przyjmowanie składników odżywczych w formie jedno lub wieloskładnikowego preparatu, którego ilość nie przekracza 100% spożycia zalecanego w normach. Stosuje się przy niedoborze danych składników odżywczych, głównie polecany sportowcom, osobom starszym i ciężko pracującym.
Suplementy diety - ogólnodostępne środki mające na celu wzbogacenie codziennej diety w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy i kwasy tłuszczowe.
Swoiście dynamiczne działanie pokarmu - zwiększona przemiana materii po spożyciu posiłku. Największa przemiana materii następuje po spożyciu białka i trwa kilkadziesiąt minut.
Synbiotyk - połączenie prebiotyku z probiotykiem. Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Sytość - uczucie zapełnienia żołądka po spożyciu pokarmu. Powoduje jej oddziaływanie metaboliczne, termiczne i hormonalne na ośrodkowy układ nerwowy.
Szkorbut - choroba wywołana niedoborem kwasu l- askorbinowego (witaminy C). Objawia się już po 70 dniach diety pozbawionej witaminy C. Wywołuje samoistne krwawienie, bóle mięśni, stawów, patologiczne złamania, ogólne osłabienie.
Sztuczne środki słodzące - zob. substancje słodzące
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.