Beta-oksydacja - proces utleniania kwasów tłuszczowych. W procesie beta-oksydacji powstaje acetylo-CoA, który następnie włączany jest w cykle Krebsa
Beta-oksydacja - proces utleniania kwasów tłuszczowych. W procesie beta-oksydacji powstaje acetylo-CoA, który następnie włączany jest w cykle Krebsa
Beztłuszczowa masa ciała - masa narządów i kośćca z wyłączeniem tkanki tłuszczowej
Biała tkanka tłuszczowa - rodzaj tkanki tłuszczowej. Dla organizmu jest jedynie magazynem energii. Jej wzrost następuje między innymi podczas spożywania zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do potrzeb organizmu
Białka (proteiny) - podstawowy składnik odżywczy diety zbudowany z aminokwasów. Białko stanowi element budowy wszystkich tkanek (białka strukturalne) i substancji biologicznie czynnych (białka funkcjonalne)
Białko wzorcowe - białko, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu człowieka. Służy jako punkt odniesienia w ocenie wartości odżywczej białek pożywienia. Białkami wzorcowymi są białko jaja kurzego lub wzorzec FAO, a dla niemowląt białko mleka kobiecego.
Bifdobakterie - pożyteczne bakterie bytujące w jelitach człowieka, których namnażaniu sprzyja spożywanie mlecznych produktów fermentowanych
Bilans azotowy - jest podstawą określania zapotrzebowania organizmu na białko. Określa stosunek azotu spożytego z pokarmem (głównie w formie białek) do azotu wydalanego w tym samym czasie wraz z kałem i moczem.
Bilans energetyczny - porównanie ilości energii przyjmowanej z pokarmem do ilości wydatkowanej przez organizm. Jeżeli bilans energetyczny jest dodatni, następuje wzrost masy ciała, jeżeli ujemny - obniżenie masy ciała.
Bilirubina - barwnik żółci, który powstaje z hemoglobiny po odłączeniu żelaza.
Bioaktywność - efekt biologiczny uzyskiwany po spożyciu danego składnika. Na przykład w odniesieniu do witamin oznacza stopień w jakim dany związek jest przyswajany z pożywienia i po przekształceniu w postać aktywnej witaminy zapobiega specyficznym objawom niedoboru
Biodosteność - stopień w jakim spożyty składnik pokarmowy może zostać wchłonięty i wykorzystany do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz tworzenia rezerw. Pojęcie biodostępności odnosi się głównie do witamin, minerałów i leków.
Biosynteza - proces zachodzący wewnątrz organizmu, w wyniku którego prostsze związki zamieniane są na formy bardziej złożone
Biotyna - witamina H
Błonnik nierozpuszczalny - część błonnika pokarmowego. Nie rozpuszcza się w wodzie, kwasach i zasadach. Nie jest trawiony ani rozkładany przez bakterie jelitowe. Wpływa głównie na przyspieszenie przesuwu treści pokarmowej oraz obniżenie kaloryczności pożywienia. Występuje przede wszystkim w otrębach i produktach zbożowych z pełnego ziarna oraz nasionach strączkowych
Błonnik pokarmowy - nieodżywczy składnik pożywienia, występujący w produktach roślinnych. Stanowi dla organizmu substancję balastową która reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz rozwój flory bakteryjnej w jelitach
Błonnik rozpuszczalny - część błonnika pokarmowego. Zawiera związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być w jelitach degradowane przez drobnoustroje, dostarczając niewielkich ilości energii. Jego źródłem w pożywieniu są owoce, warzywa, płatki owsiane. Błonnik rozpuszczalny odgrywa ważna rolę w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy
Brązowa tkanka tłuszczowa - rodzaj tkanki tłuszczowej. Jest dobrze ukrwiona i silnie unerwiona o brązowym zabarwieniu. Powoduje zwiększone uwalnianie energii w postaci ciepła, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się rezerw energetycznych. Zgromadzona jest głównie wzdłuż kręgosłupa i na śródpiersiu
Bulimia - choroba polegająca na niekontrolowanym szybkim objadaniu się, a następnie prowokowaniu wymiotów. Uwarunkowana zaburzeniami psychosomatycznymi. Wywołują ją między innymi urazy z okresu dzieciństwa, ukryta wrogość, stresy, nieakceptacją wyglądu lub płci, utrata bliskiej osoby, itp.
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.