Artykuły / Suplementacja : Nowoczesne 'masówki' - przełom w budowaniu masy mięśniowej. :: Sprint Fight&Fitness

Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym

Artykuły / Suplementacja
Nowoczesne 'masówki' - przełom w budowaniu masy mięśniowej.

Obecnie, cieszący się największym poważaniem na rynku, producenci odżywek i suplementów diety, bardzo efektywnie skupiają swe działania w kierunku tworzenia, wielkoskładnikowych, doskonałej jakości, odżywek W-B, bulków? i wszystkich produktów pośrednich, opartych na węglowodanach charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym (IG)...

Nowoczesne 'masówki' - przełom w budowaniu masy mięśniowej.

Odżywki węglowodanowo-białkowe (W-B), w dalszym ciągu pozostają najpopularniejszym produktem pomagającym osobom ćwiczącym na siłowniach w szybkim zwiększaniu masy ciała. Pierwszą tego typu odżywką produkowaną w Polsce był Olimp Gainer® (1) i od tej nazwy własnej zaczęto potocznie nazywać „gainerami” odżywki o podobnym składzie wzorowane na tym produkcie. Dawniej, wzrost wagi, niekoniecznie był jednoznaczny z rozrostem garnituru mięśniowego. Częściej takie wspomaganie kończyło się powiększeniem rozmiarów „oponki” na brzuchu i uogólnionym otłuszczeniem ciała. Na ten niekorzystny stan rzeczy bezpośredni wpływ miał fakt, iż produkty węglowodanowo-białkowe, jeszcze kilka lat temu, nie były szczególnie wyszukane i rozbudowane pod względem swojego składu, jak i jakości użytych do ich produkcji komponentów. Początek na świecie odżywkom na rozbudowę masy mięśniowej dały produkty dietetyczne dla niemowląt, spożywane w ogromnych ilościach przez kulturystów, jako panaceum na zastój w rozwoju masy mięśniowej. Z czasem pojawiły się produkty dedykowane, już stricte, do sportowców, oparte zazwyczaj na jednym źródle węglowodanów i to najczęściej w postaci cukru prostego, niekiedy z lekką domieszką skrobi, a także na jednym źródle białka, zwykle kazeinie (później dopiero zaczęto używać białek serwatki). Osoby szukające tańszych rozwiązań, gustowały w najzwyklejszej serwatce, której parametry odżywcze, dla kulturystów, były jeszcze gorsze. Odżywki na wzór produktu Olimp Gainer®, wagowo, składały się z około 15-20% białka, pozostałą część stanowiły węglowodany, w znacznej mierze cukry proste. Tłuszczu było, natomiast, około 5 g na 100 g produktu. Popularne swego czasu były również tzw. „bulki”, w których zawartość białka do węglowodanów była, mniej więcej w stosunku, jak 1:1, przy zawartości białka ok. 40g/100g. Oczywiście na rynku dostępne byłby wszystkie wersje pośrednie pomiędzy typowymi odżywkami „na masę”, a „bulkami”, przy czym poszczególne komponenty raczej się nie zmieniały. Produkty tego typu stanowiły odpowiedź producentów, na zapotrzebowanie ówczesnych kulturystów (zgodną z panującą w tamtym czasie wiedzą na temat żywienia w tej dyscyplinie), którzy w okresie poza startowym znacznie (i w krótkim czasie) zwiększali masę swego ciała, aby następnie zredukować jak najwięcej tłuszczu, starając się zachować maksymalnie dużo masy mięśniowej. Były to zabiegi bardzo obciążające organizm pod względem zdrowotnym, co często odbijało się na jakości samej masy mięśniowej, a tym samym miejscu na podium. Obecnie podejście w tej materii wyraźnie się zmienia - kulturyści starają się wolniej i stabilniej budować swoją muskulaturę, po to, aby w okresie pracy nad definicją mięśni, mieć jak najmniej tkanki tłuszczowej do zrzucenia, co przekłada się na mniejsze spadki w masie samej tkanki mięśniowej i stanowi o jej, zdecydowanie lepszej, jakości. Także i teraz rynek znowu musi odpowiedzieć na, tym razem, bardzo słuszne i prozdrowotne, zapotrzebowanie za strony konsumenta.

Obecnie, cieszący się największym poważaniem na rynku, producenci odżywek i suplementów diety, bardzo efektywnie skupiają swe działania w kierunku tworzenia, wielkoskładnikowych, doskonałej jakości, odżywek W-B, „bulków” i wszystkich produktów pośrednich, opartych na węglowodanach charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym (IG). Dopiero teraz odżywki te nie mają, dosłownie, tuczyć, ale bardzo wydajnie pomagać w budowaniu beztłuszczowej masy ciała. Osiągane jest to za pomocą wybranych składników. Jak już zostało wcześniej wspomniane, są to węglowodany o niskich indeksach glikemicznych, takie jak: poli- i oligosacharydy, długołańcuchowa skrobia kukurydzy woskowej (waxy maize), czy izomaltuloza, wykorzystywane w różnych kombinacja lub niekiedy wszystkie razem. Niektóre z wymienionych składników dopiero od niedawna są wykorzystywane w tworzeniu odżywek i suplementów diety. Tak jest w przypadku izomaltulozy (palatynozy) - naturalnie występującego disacharydu zbudowanego z glukozy i fruktozy, dotychczas wykorzystywanego w produkcji niskoglikemicznych pokarmów i napojów. Badania (2) pokazują, iż jest to substancja całkowicie rozkładana i przyswajana w jelicie cienkim, w pełni bezpieczna dla stosujących ją osób. Nie wykazuje szkodliwego wpływu na rozwijające się płody (brak efektu embriotoksycznego czy teratogennego), wywierająca dodatkowo bardzo korzystny wpływ na organizm sportowca, dbającego o rozwój, czy też utrzymanie swojej masy mięśniowej. Podanie izomaltulozy skutkuje znacznie wolniejszym podniesieniem się poziomu glukozy i insuliny we krwi oraz utrzymywaniem się tego stanu przez około 3 godziny (3; podanie 50 g izomaltulozy). Co więcej, udowodniono (3), iż izomaltuloza obniża efektywność wchłaniania glukozy z jelita cienkiego, przez co przyczynia się do utrzymania, w miarę, stabilnego poziomu cukru we krwi, obniżając ryzyko powstania zbędnej tkanki tłuszczowej, w następstwie wysokiej koncentracji glukozy w krwiobiegu. Przyjmowanie izomaltulozy przez 4 tygodnie przyczyniło się do wyraźnej poprawy wrażliwości receptora insulinowego i obniżenia poziomu cukru we krwi (4), nakreślając tym samym dodatkowy, prozdrowotny, profil tego komponentu żywieniowego. Podobne działanie jak izomaltuloza, na organizm ludzki, ma długołańcuchowa skrobia kukurydzy woskowej (waxy maize), z tą różnicą, iż poziom glukozy i, w następstwie, insuliny jest jeszcze niższy, porównując z palatynozą, i utrzymuje się na stabilnym poziomie przez ponad 4 godziny od chwili podania (5), przez co doskonale spełni swe zadanie w odżywkach węglowodanowo-białkowych spożywanych przed snem lub w zastępstwie czy uzupełnieniu posiłku. Te same badania pokazują, iż waxy maize, lepiej niż inne źródła węglowodanów (m. in maltodekstryny), tłumi uczucie głodu i daje pełniejsze uczucie sytości, co bezpośrednio przekłada się na utrzymanie regularności spożywanych posiłków, znacznie ograniczając chęć, u niektórych osób, międzyposiłkowego podjadania.

Obecnie tworzone, nowoczesne odżywki W-B, to nie tylko najnowsze zastosowanie niskoglikemicznych źródeł węglowodanów, ale też składniki, bez których te pierwsze nie miałyby prawa skutecznie działać, czyli proteiny. Najwyższej klasy, na polskim rynku, odżywki węglowodanowo-białkowe wzorowane na odżywce Gainer® czy odżywki typu „bulk” i wszystkie pośrednie, zawierają w swym składzie kilka wysokiej jakości źródeł białka. Najczęściej będzie to koncentrat białek serwatki, ale dodatkowo może to być izolat i hydrolizat tych białek, jak również proteiny białka jaja kurzego czy niezwykle pożądana w tej klasie odżywek-micelarna kazeina. Celem stosowania tak złożonej mieszanki proteinowej jak zapewnienie stałego wysycenia krwi wysokim poziomem aminokwasów niezbędnych do budowy potężnego i trwałego garnituru mięśniowego. Bardzo cenne jest również wzmocnienie składu takiego produktu komponentami o dodatkowym działaniu antykatabolicznym – L-glutaminą, aminokwasami o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA), a także tymi o działaniu stricte anabolicznym, jak kreatyna, w różnych jej formach. Użycie w nowoczesnych odżywkach węglowodanowo-białkowych wszystkich wymienionych powyżej źródeł białka, jak i składników dodatkowych, zapewnia komórkom mięśniowym stałą podaż aminokwasów, niezbędnych w procesie regeneracji i budowy tkanki mięśniowej.

Pewnym pozostaje fakt, iż każda szanująca się w branży suplementacji sportowej firma musi dysponować w swej ofercie pełnym asortymentem odżywek węglowodanowo-białkowych opartych na wymienionych powyżej składnikach. Nie można zmuszać Odbiorcy produktu to wyboru pomiędzy składem W-B typowym dla Gainer® czy „bulk”, lub udostępniać mu tylko jeden rodzaj odżywki, twierdząc, iż taka jest najbardziej właściwa do rozbudowy masy mięśniowej. Należy stworzyć ćwiczącemu możliwość wyboru takiego produktu, który będzie w idealnej harmonii z jego założeniami dietetycznymi, czyli oparty na satysfakcjonującej go proporcji węglowodanów do protein. Całe szczęście mamy na polskim rynku rodzime Firmy bardzo poważnie podchodzące do tematu suplementacji w sporcie, posiadające własne laboratoria, oferujące całą gamę odżywek węglowodanowo-białkowych, zgodnych, pod względem jakości, z najwyższymi światowymi standardami i trendami dietetycznymi.
 
Dr inż. Piotr Kaczka

www.olimp-supplements.com

Bibliografia:

(1) http://www.uprp.pl/patentwebaccess/PatentDetails.aspx
(2) Lina BA, Jonker D, Kozianowski G. Isomaltulose (Palatinose): a review of biological and toxicological studies. Food Chem Toxicol. 2002 Oct;40(10):1375-81.
(3) Kashimura J, Nagai Y. Inhibitory effect of palatinose on glucose absorption in everted rat gut. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Feb;53(1):87-9.
(4) Holub I, Gostner A, Theis S, Nosek L, Kudlich T, Melcher R, Scheppach W. Novel findings on the metabolic effects of the low glycaemic carbohydrate isomaltulose (Palatinose). Br J Nutr. 2010 Mar 9:1-8.
(5) Sands AL, Leidy HJ, Hamaker BR, Maguire P, Campbell WW. Consumption of the slow-digesting waxy maize starch leads to blunted plasma glucose and insulin response but does not influence energy expenditure or appetite in humans. Nutrition Research 29 (2009) 383–390

 

  
  Gain Bolic 6000® – niezwykle popularna, pod względem jakość/cena, odżywka węglowodanowo-białkowa na rynku. Jej skład jest oparty wyłącznie na najbardziej wartościowych źródłach białka (kazeina micelarna, ultrafiltrowane białko serwatkowe oraz jajeczne) i kompozycji węglowodanów o zróżnicowanym IG, gwarantującym przyrosty wysokiej jakości masy mięśniowej. 
  
   Profi Mass – profesjonalna odżywka wspomagająca budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, której bazę stanowi kompleks węglowodanów o niskim IG (woskowa skrobia kukurydziana Waxy Maize, izomaltuloza, poli- i oligosacharydy) oraz niezwykle zróżnicowany zestaw źródeł białek (hydrolizat, koncentrat i izolat białek serwatki oraz ekskluzywna kazeina micelarna). 
  
   Gainerator® – jedna z najbardziej zaawansowanych pod względem składu odżywka węglowodanowo-białkowa, przeznaczona do wspomagania budowy potężnej masy mięśniowej. Ten nowoczesny produkt opiera swą skuteczność działania na połączeniu węglowodanów o niskim (poli- i oligosacharydy, długołańcuchowa, woskowa skrobia kukurydziana Waxy Maize, izomaltuloza; podstawa składu) i wysokim (dodatek) IG oraz najbardziej zaawansowanego kompleksu białkowego (kazeina micelarna, albumina białka jaja kurzego, izolat, koncentrat i hydrolizat białek serwatki, wzbogacone L-glutaminą i porcją BCAA).
 

Znajdź nas na Facebooku

copyright © 2011 www.sprint.radom.pl

C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34

projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej