Artykuły / Odżywianie : Oliwa z oliwek jako ochrona wątroby? :: Sprint Fight&Fitness

Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym

Artykuły / Odżywianie
Oliwa z oliwek jako ochrona wątroby?

Często można przeczytać o jej ochronnym działaniu na nasz układ krwionośny i choroby z nim związane. Osobiście pierwszy jednak raz zetknąłem się z doniesieniami, które prezentują nam naukowcy z Uniwersytetu w Monastyrze (Tunezja) wraz z kolegami ...

Oliwa z oliwek jako ochrona wątroby?

Od dawna uważa się oliwę z oliwek za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, jakie człowiek może (i powinien) wprowadzać do swojej diety. Często można przeczytać o jej ochronnym działaniu na nasz układ krwionośny i choroby z nim związane. Osobiście pierwszy jednak raz zetknąłem się z doniesieniami, które prezentują nam naukowcy z Uniwersytetu w Monastyrze (Tunezja) wraz z kolegami z Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie (Arabia Saudyjska) jakoby oliwa z oliwek mogła chronić przed uszkodzeniami wywołanymi reaktywnymi formami tlenu.
Naukowcy podawali przez okres 4 tygodni 80 szczurom (podzielonym na 8 grup po 10 osobników) kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy (herbicyd, ale również bojowy środek chemiczny, często wykorzystywany m.in. w wojnie wietnamskiej). Niektóre grupy zwierząt otrzymywały wraz z toksyną oliwę z oliwek(extra-virgine) bądź jedną z jej aktywnych frakcji.
W wyniku eksperymentu zaobserwowano wystąpienie znacznego uszkodzenia wątroby. Co ciekawe szczury, którym podawano jednocześnie oliwę z oliwek (bądź jej frakcję hydrofilową) wykazały znaczący wzrost aktywności enzymów antyoksydacyjnych w wyniku, czego ograniczały niebezpieczeństwo uszkodzenia wątroby związane z przyjmowaniem trucizny.
Naukowcy konkludują, że oliwa z oliwek, a zwłaszcza jej część hydrofilowa, wykazuje silne działanie ochronne przed stresem oksydacyjny.
Oczywiście należy zawsze z dystansem podchodzić do badań na szczurach, jednak ilość różnorakich pozytywnych doniesień o właściwościach wspomagających zdrowie w przypadku oliwy z oliwek jest tak duża, że niczym nie ryzykujemy, poza ewentualną dodatkową ochroną wątroby.
Nie zwalnia to nas jednak ze specjalistycznej ochrony, o jakiej powinny pomyśleć osoby narażone na jej uszkodzenia - Hepaplus™ zawsze wtedy przydatny.

Bibliografia:
Amel Nakbi , Wafa Tayeb , Abir Grissa , Manel Issaoui , Samia Dabbou , Issam Chargui , Meriem Ellouz, Abdelhedi Miled and Mohamed Hammami Effects of olive oil and its fractions on oxidative stress and the liver's fatty acid composition in 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid- treated rats Nutrition & Metabolism 2010, 7:80doi:10.1186/1743-7075-7-80

Twoja dieta jest bogata w tłuszcze nasycone ? Nie zapominaj, więc o EPA!

Większość osób ćwiczących i dbających o swoją sylwetkę przykłada wagę do tego, co trafia na ich talerze. Tłuszcze cieszą się niezbyt dobrą opinią w naszym środowisku. Jeszcze gorzej jest z tłuszczami nasyconymi. I choć po części zgadzam się z opinią, iż nie należy przesadzać z ich udziałem w diecie nie powinniśmy całkowicie ich unikać.
Jeśli jednak spojrzymy na to, co spożywa przeciętny Polak nasze wrażenia nie będą tak pozytywne. Często, bowiem wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych łączy się (w mojej ocenie niekoniecznie stricte przyczynowo) z otyłością, chorobami układu krążenia oraz opornością insulinową.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tennessee postanowili sprawdzić czy można w prosty sposób zapobiegać lub nawet odwracać jeden z w/w negatywnych aspektów, jaki wywiera na nas nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wzrok padł na jeden z rodziny kwasów tłuszczowych omega 3 – kwas eikozapentaenowy (EPA). Aby szybko uzyskać wyniki, jako podmiot badan wybrano myszy (o ograniczeniach tym spowodowanych wspomniałem wyżej). Gryzonie karmiono dietą niskotłuszczową, wysokotłuszczową oraz wysokotłuszczową z udziałem kwasów EPA. Zgodnie z oczekiwaniem naukowców myszy z grupy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych stały się otyłe oraz rozwinęły oporność insulinową. W grupie, gdzie podawano kwasy omega 3 zauważono wprawdzie zwiększenie masy ciała, ale nie zauważono pogorszenia odpowiedzi insulinowej.
Jeśli więc Twoja dieta daleka jest od ideału, a nie chcesz zdecydowanie jej zmieniać (do czego serdecznie zachęcam) pomyśl może chociaż o włączeniu do stałej suplementacji preparatów zawierających kwasy omega 3. Sam stosuję i każdemu polecam – Gold Omega3.

Bibliografia:
Nishan S. Kalupahana, Kate Claycombe, Shelley J. Newman, Taryn Stewart, Nalin Siriwardhana, Nirupa Matthan, Alice H. Lichtenstein and Naima Moustaid-Moussa Eicosapentaenoic Acid Prevents and Reverses Insulin Resistance in High-Fat Diet-Induced Obese Mice via Modulation of Adipose Tissue Inflammation J. Nutr. First published September 22, 2010; doi:10.3945/jn.110.125732
 
Badania znalazł i przybliżył: Zbyszko Tarczewski
www.olimp-supplements.com

Znajdź nas na Facebooku

copyright © 2011 www.sprint.radom.pl

C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34

projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej