Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć : Encyklopedia Z :: Sprint Fight&Fitness

Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym

Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć
Encyklopedia Z

Zakażenia pokarmowe - choroba wywołana obecnością bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym człowieka Zalecany poziom spożycia - ilość danego składnika w całodziennej diecie, która pokrywa zapotrzebowanie oraz rezerwy danej grupy osób

Zakażenia pokarmowe - choroba wywołana obecnością bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym człowieka

Zalecany poziom spożycia - ilość danego składnika w całodziennej diecie, która pokrywa zapotrzebowanie oraz rezerwy danej grupy osób

Zalecenia żywieniowe - bazujące na ocenie stanu zdrowia propozycje zmian w sposobie i ilości spożywania pokarmów mające na celu poprawę stanu odżywiania i ochrony zdrowia

Zapalenie wątroby - przewlekła i postępująca choroba wątroby. Może prowadzić do rozwoju marskości i niewydolności. Leczy się farmakologicznie, uwzględniając lekkostrawną dietę.

Zaparcie - utrudnione, zbyt rzadkie oddawanie stolca. Przyczyną może być dieta uboga w błonnik. Zaparcie może być też wywołane przyczynami mechanicznymi (niedrożność jelit), toksycznymi (zatrucie ołowiem, arsenem), czynnościowymi (zaparcia atoniczne u osób starszych i obłożnie chorych)

Zapotrzebowanie energetyczne - ilość energii, jaka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Zależy od płci, wieku i aktywności fizycznej. Dorosła kobieta potrzebuje ok 1600-2900 kcal/dobę, dorosły mężczyzna 2250 - 3800 kcal/dobę.

Zapotrzebowanie fizjologiczne - ilość poszczególnych składników odżywczych, które muszą być dostarczone organizmowi, aby ten mógł prawidłowo funkcjonować

Zatrucie pokarmowe - choroba wywołana spożyciem żywności zawierającej toksyny bakteryjne.

Zatrzymanie białka netto - określenie jakości białka uwzględniając utrzymanie równowagi azotanowej organizmu. Ocenia się na podstawie różnicy masy ciała zwierząt, których dieta jest bogata w białko a ubytkiem masy ciała zwierząt których dieta nie zawiera białka w odniesieniu do ilości spożytego białka.

Zbilansowana dieta - odpowiednio dobrany rodzaj i ilość składników odżywczych w diecie, pozwalający dostarczyć organizmowi energii bez doprowadzenia do nadmiaru jakiegokolwiek składnika

Zdrowie - dobra kondycja fizyczna i psychiczna, bez objawów choroby i kalectwa. Wpływ na dobry stan zdrowia nają czynniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko społeczne oraz styl życia.

Zeaksantyna - barwnik koloru żółtego, który znaleźć można w ziarniakach kukurydzy i owocach dzikiej róży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne

Zespół jelita drażliwego - przewlekłe schorzenie trwające co najmniej trzy miesiące. Charakteryzuje się bólami brzucha, wzdęciami, zaparciami.

Zespół metaboliczny X - zbiór powiązanych ze sobą czynników, które zwiększają ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Do czynników zaliczamy: otyłość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia tolerancji glukozy, nadkrzepliwość krwi i inne.

Zespół złego wchłaniania - zaburzenia wchłaniania jednego lub kilku składników odżywczych. Objawia się między innymi utratą masy ciała, biegunką tłuszczową.

Zgaga - pieczące lub bolesne odczucie w przełyku, za co odpowiedzialne jest zarzucanie soku żołądkowego. Może być związana z chorobą wrzodową żołądka.

Zwyczaje żywieniowe - sposób odżywiania się charakterystyczny dla danego regionu kraju lub danej grupy osób. Zależy od czynników kulturowych i ekonomicznych.
 

Znajdź nas na Facebooku

copyright © 2011 www.sprint.radom.pl

C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34

projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej