Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć : Encyklopedia O :: Sprint Fight&Fitness

Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym

Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć
Encyklopedia O

Odwodnienie - stan organizmu do którego dochodzi w momencie, gdy ilość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Utrata 1% wody powoduje pragnienie, 2-5% zmniejsza wydolność fizyczną, 5-8% wywołuje zawroty głowy...

Odwodnienie - stan organizmu do którego dochodzi w momencie, gdy ilość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Utrata 1% wody powoduje pragnienie, 2-5% zmniejsza wydolność fizyczną, 5-8% wywołuje zawroty głowy, osłabienie, 10%- skurcze mięśni, zaburzenia snu i pracy jelit, 20% prowadzi do śmierci.

Odżywka - środek spożywczy o zwiększonej ilości składników naturalnych. Przeznaczony dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze.

Okres półtrwania białek - okres czasu potrzebny do wymiany połowy białek w tkance

Oksyhemoglobina - zob. hemoglobina

Oksymioglobina - jasnoczerwony barwnik występujący w świeżym mięsie. Zawiera jon żelaza połączony z tlenem.

Oleinowy kwas - jednonienasycony kwas tłuszczowy występujący w tłuszczach zwierząt oraz oliwie z oliwek.

Olestra - substancja zastępcza tłuszczu, stosowana w USA do produkcji frytek i chipsów. Całkowicie niestrawna.

Oligosacharydy - węglowodany zbudowane z 3-7 jednostek cukrowych, nie rozkładane przez soki trawienne człowieka. Sprzyjają rozwojowi mikroflory jelitowej, ale są źle tolerowane przez ludzi.

Ornityna - aminokwas pełniący ważną funkcję w cyklu mocznikowym.

Osteoporoza - stopniowy ubytek masy kostnej i zmiana struktury przestrzennej kości. Konsekwencją są bóle i zwiększone ryzyko złamań. Wyróżniamy następujące rodzaje osteoporozy: idiopatyczna (występującą u ludzi w młodym i średnim wieku), postmenopauzalna (występująca u kobiet w wieku 50-75 lat), starcza (osoby w wieku powyżej 75 lat). Czynnikiem zmniejszającym ryzyko osteoporozy jest odpowiednio duże spożywanie wapnia i witaminy D w wieku rozwojowym.

Ośrodek głodu - boczna część podwzgórza, której pobudzenie powoduje odczucie głodu, a uszkodzenie powoduje zahamowanie łaknienia. Podwzgórze pobudzane jest między innymi przez odkurczenie żołądka.

Ośrodek sytości - brzuszno-przyśrodkowa część podwzgórza odpowiedzialna za uczucie sytości i hamowanie pobierania pokarmów. Uszkodzenie prowadzi do nadmiernego objadania się.

Otyłość - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. O otyłości mówimy wtedy, gdy współczynnik BMI jest większy od 30kg/m2.

Otyłość androidalna - inaczej otyłość brzuszna, otyłość typu jabłko. Charakteryzuje się nagromadzeniem dużej ilości tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej. Występuje częściej u mężczyzn, grozi niedokrwistą choroba serca.

Otyłość gynoidalna - inaczej otyłość pośladkowo-udowa, otyłość typu gruszka Charakteryzuje się nagromadzeniem dużej ilości tłuszczu w okolicach ud i pośladków. Występuje częściej u kobiet.


 

Znajdź nas na Facebooku

copyright © 2011 www.sprint.radom.pl

C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34

projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej