Jadłospis - spis produktów lub potraw oferowanych klientom w restauracji lub stołówce. Zawiera informacje o ilości, wartości energetycznej i cenie produktu.
Jadłospis - spis produktów lub potraw oferowanych klientom w restauracji lub stołówce. Zawiera informacje o ilości, wartości energetycznej i cenie produktu.
Jadłowstręt - zob. anoreksja
Jakość zdrowotna żywności - określenie walorów zdrowotnych żywności, czyli jej wartość odżywczą, oraz nieszkodliwość.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - kwasy tłuszczowe zawierające jedno wiązanie podwójne. Bogatym źródłem takiego kwasu jest oliwa z oliwek.
Jelito cienkie - jedno z ogniw układu pokarmowego. Przewód o długości 3 metrów, ciągnący się od żołądka do jelita grubego. W jego skład wchodzi dwunastnica (długość ok 20 cm), jelito czcze oraz jelito kręte. W jelicie następuje końcowe trawienie pokarmów: cukrów do glukozy, tłuszczów do kwasów tłuszczowych oraz białek do aminokwasów.
Jelito grube - końcowy odcinek jelita łączący jelito cienkie z odbytem. Zachodzi w nim końcowy efekt formowania kału. Ma długość 100 cm. Składa się z jelita ślepego oraz okrężnicy obejmującej: wstępnicę, zagięcie wątrobowe, poprzecznicę, zagięcie śledzionowe, zstępnicę, esicę i odbytnicę.
Jod - mikroelement występujący w tarczycy. Jest on niezbędny do wytwarzania hormonów tyroksyny i trijodotyroniny, które regulują przemianę materii. Można go znaleźć w rybach morskich i soli jodowanej.
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.