Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć : Encyklopedia I :: Sprint Fight&Fitness

Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym

Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć
Encyklopedia I

Immunoglobuliny - przeciwciała, białka wytwarzane w wyniku reakcji obronnej organizmu na obecność niepożądanych bakterii, wirusów. Ich zadaniem jest ochrona organizmu przed bakteriami i pasożytami...

Immunoglobuliny - przeciwciała, białka wytwarzane w wyniku reakcji obronnej organizmu na obecność niepożądanych bakterii, wirusów. Ich zadaniem jest ochrona organizmu przed bakteriami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi, w mniejszym stopniu bakteriami i pasożytami wewnątrzkomórkowymi.

Indeks glikemiczny - klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi ok 2 godziny po ich spożyciu. Obliczamy go dzieląc stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu zawierającego 50 gram węglowodanów przez stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów. Wartość indeksu glikemicznego jest bardzo ważna dla ludzi chorych na cukrzycę.

Inhibitory trypsyny - substancje białkowe, które hamują aktywność enzymu trawiennego - trypsyny. Występują w surowych nasionach roślin strączkowych, ziarnie pszenicy, kukurydzy. Ich działanie niemal całkowicie zanika pod wpływem obróbki termicznej.

Insulina - hormon odgrywający zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów. Wytwarzana jest w trzustce. W wątrobie i mięśniach stymuluje przemianę glukozy w glikogen. Zaburzenia w jej wydzielaniu prowadzą do cukrzycy insulinozależnej.

Interakcje - wzajemne oddziaływanie na siebie dwóch lub więcej związków chemicznych, które prowadzi do zmian ich właściwości i efektu ich działania.

Interakcje żywność-lek - wzajemne oddziaływanie na siebie spożywanej żywności oraz leków. Składniki pokarmów mogą wpływać pozytywnie lub negatywnie na transport, wchłanianie, metabolizm i aktywność biologiczną leków. I odwrotnie, leki mogą mieć wpływ na proces trawienia i wydalania pokarmów.

Inulina - polisacharyd zapasowy niektórych roślin. Wykorzystywany do produkcji prebiotyków.

Izotoniczność - wyrównanie ciśnienia osmotycznego między roztworami. Napoje izotoniczne podaje się między innymi sportowcom.
 

Znajdź nas na Facebooku

copyright © 2011 www.sprint.radom.pl

C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34

projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej